Obilježena 22. obljetnica osnutka 3. gardijske brigade „Kune“ (Foto URV 2. gbr)

OSIJEK, 29. travnja 2013.(Hina) – Otkrivanjem spomenika poginulim pripadnicima 3. Gardijske brigade HV-a “Kune” u kampusu osječkoga Sveučilišta danas je obilježena 22. obljetnica osnutka ove postrojbe.
Spomenik su otkrila djeca poginulih pripadnika te postrojbe Marin Rebrina i Stjepan Ćorluka, a vijence su položili ministar branitelja Predrag Matić, izaslanstva državnih institucija, Osječko-baranjske županije, Grada Osijeka te udruga proizašlih iz Domovinskog rata.
Ministar Matić kazao je kako je 3. Gardijska brigada “ponos Slavonije, ali i cijele Hrvatske”, ističući da je spomenik podignut na mjestu gdje će mladi moći vidjeti i prepoznati one kojima duguju ono što danas imaju.
Napomenuo je da su “Kune” sudjelovale u brojnim borbenim operacijama, od obrane Vukovara, akcije “Maslenica” gdje su odigrali ključnu ulogu, do akcija “Bljesak” i “Oluja”. Broj pognulih, ranjenih i nestalih branitelja najbolje govori o njenom ratnom putu i činjenici da je bila na najtežim ratištima, naglasio je Matić.
Predsjednik Udruge ratnh veterana 3. gardijske brigade Marko Leko podsjetio je kako je tijekom Domovinskog rata kroz brigadu prošlo oko 9500 branitelja, poginula su 364 pripadnika postrojbe, 1088 ih je ranjeno, a 16 ih se još vode kao nestali.
Kazao je da je spomenik podignut u kampusu osječkoga Sveučilišta, nekadašnjoj vojarni ove brigade, jer ovdje odrastaju buduće generacije, a Udruga ne želi da se ratni put brigade zaboravi, već želi sačuvati sjećanje na brigadu i poginule branitelje.
(Hina)

Na proslavi 22. obljetnice legendarne 3. gardijske brigade „Kune“ sudjelovali su i predstavnici Udruge ratnih veterana 2. gardijske brigade „Gromovi“, dopredsjednik Udruge umirovljeni pukovnik Ivan Mandić, član UO umirovljeni brigadir Stjepan Domjanić i član Pere Ivković. Gromovi su u sastavu Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi u spomen na poginule Kune položili vijenac i zapalili svijeću na novootkrivenom spomen obilježju poginulim i nestalim pripadnicima 3. gardijske brigade, te su sudjelovali cjelokupnom programu obilježavanja. Udruga ratnih veterana 2. gardijske brigade „Gromovi“ ovim je činom odala priznanje, zahvalost i dužno poštovanje bratskoj gardijskoj brigadi, hrabrim „Kunama“, čestitajući im 22. obljetnicu osnivanja.

Fotogalerija: