Komemoracija u povodu obljetnice zločina u Joševici

GLINA, 16. prosinca 2012. – U povodu 21. godišnjice zločina u selu Joševica pokraj Gline kada su pripadnici snaga tzv. SAO Krajine iz seoskih kuća izvukli i masakrirali 21 hrvatskog civila, a jednoga teško ranili, danas su Grad Glina i Zavičajni klub Joševčana organizirali ispred mjesne kapelice komemorativnu svečanost, kojoj je bio nazočan i ravnatelj Uprave za pravne poslove Ministarstva branitelja Tomislav Bogović.

Uz spomen obilježje su položeni vijenci i zapaljene svijeće, a za sve poginule civile i branitelje u Domovinskom ratu u glinskoj župnoj crkvi Sv. Ivana Nepomuka služena je misa.

Budući da za taj ratni zločin još nitko nije odgovarao, Agencija za istraživanja i dokumentaciju ratnih sukoba priopćila je kako želi skrenuti pozornost javnosti ne samo na nekažnjeni ratni zločin u Joševici, nego ukazati i na činjenicu da nadležne pravosudne institucije imaju sve vjerodostojne informacije o počiniteljima.

Ta udruga napominje da je Županijsko državno odvjetništvo u Sisku još 21. listopada 2010. podiglo optužnicu protiv Dušana Žarkovića, Mirka Jednaka, Bogdana Jednaka, Georga Nashida Kamala, Miroslava Malobabića i Dejana Sladovića, zbog ratnog zločina protiv stanovnika Joševice. Njima se stavlja na teret da su ulazili u kuće i iz neposredne blizine usmrtili 21 stanovnika sela. Prije toga su pripadnici srpske paravojske u Joševici ubili tri osobe hrvatske nacionalnosti, a poslije masakra još šest osoba.

“Neki od počinitelja imaju hrvatske dokumente, a nadležne hrvatske institucije imaju sve podatke o prebivalištima počinitelja, koji mirno i nekažnjeno žive na slobodi. Pozivamo hrvatsko pravosuđe da učini nužne pravne radnje kako bi se počinitelji ovog zločina uhitili i kako bi odgovarali za počinjene ratne zločine”, stoji u priopćenju koje je potpisao predsjednik Agencije Ivica Pandža – Orkan.

(Hina) xssis yln

www.braniteljski-portal.hr