GROMOVI U RUJANIMA SVEČANIM MIMOHODOM I SVETOM MISOM OBILJEŽILI „DAN POBJEDE I SJEĆANJA“

Već tradicionalno a na poziv Organizacijskog odbora „Dana pobjede i sjećanja“   i Udruge Sv. Juraj – Memorijalni centar Rujani a čiji je predsjednik veteran Gromova Kažimir Hrga, Udruga ratnih veterana  2. gardijske brigade Gromovi sudjelovala je na obilježavanju Dana pobjede i sjećanja u Donjim Rujanima i Lištanima pokraj Livna. Izaslanstvo URV 2. gbr Gromovi predvodio je predsjednik udruge Željko Ćubela a u njegovoj pratnji bio je predsjednik podružnice Smž-e Nenad Bužanić, predsjednik Zagrebačke podružnice Boris Halužan te član udruge Dragutin Kos.

Svečanim mimohodom ratnih vojnih postrojbi HVO-a i HV-a u subotu, 25. srpnja, započelo je obilježavanje 20. obljetnice “Dana pobjede i sjećanja” i  5. obljetnice otvaranja Sakralno memorijalnog centra sv. Juraj  za sve poginule tijekom svih ratnih zbivanja na livanjskim bojišnicama uključujući vojnoredarstvene akcije Cincer, Zima 94, Skok 1, Skok 2, Ljeto 95, Južni potez, Maestral i Oluja.

U svečanom mimohodu uz branitelje i obitelji poginulih branitelja sudjelovali su izaslanik predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović Ante Deur,predsjedavajući Predsjedništva BiH, dr.Dragan Čović, Borjana Krišto, dopredsjedavajuća Zastupničkog doma PS BiH,  veleposlanik RH u BiH, Ivan Del Vechio, predsjednik Vlade Hercegbosanske županije, Draško Dalić s ministrima u Vladi, načelnik općine Livno, Luka Čelan, Đuro Glogoški, predsjednik Udruge 100-postotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida Domovinskog rata te brojni istaknuti gosti iz Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Nakon mimohoda služena je Sveta Misa koju je predvodio Monsinjor Ratko Perić, mostarsko-duvanjski biskup uz koncelebraciju banjolučkog biskupa Franje Komarice, župnika župe Lištani don Adlofa Višetickog te braće svećenika i franjevaca.

Zemlja je nesretna ako ne rađa. Ne može rađati ako se ne obrađuje. Ne prodajte očevinu jer doći će sin ili unuk na nju.”, rekao je mons. Ratko Perić u svojoj propovijedi te dodao da  su 443 pripadnika Hrvatske vojske i Hrvatskog vijeća obrane, naši bližnji i prijatelji poginuli su za nas, za slobodu hrvatskog naroda.

Nakon svete mise prisutnima se obratio Đuro Glogoški i zatražio izjednačavanje braniteljskih prava pripadnika HVO-a s pravima pripadnika HV-a, jer su zajedno sudjelovali u borbi za oslobađanje Hrvatske i za slobodu Hrvata u BiH. „Mi hrvatski branitelji iz Hrvatske nećemo zaboraviti pripadnike HVO-a ,… ako oni ne budu u novom zakonu o pravima hrvatskih branitelja, kao hrvatski branitelji, i u Ustavu Republike Hrvatske, tada mi hrvatski branitelji iz Hrvatske više nemamo pravo reći da smo hrvatski branitelji, rekao je skoro na rubu suza Glogoški”

Prigodnim riječima obratio se i predsjedavajući Predsjedništva BiH, dr. Dragan Čović „Mi danas imamo vrlo jasna tri zadatka, koji će opravdati svaku žrtvu koja je načinjena da bi mi u Bosni i Hercegovini mogli govoriti da smo svoji na svome. Prvi je naš euroatlantski put, drugo što moramo raditi je riješiti pitanje ekonomskog i socijalnog statusa i treći za mene najsvetiji put, to je put osiguranja apsolutne ustavne jednakopravnosti hrvatskog naroda sa drugim narodima u BiH. Mi smo učinili puno toga i za naše hrvatske branitelje, ali i za naš narod međutim ni izbliza dovoljno da možemo danas biti ponosni da kažemo da smo zaštitili dostojanstvo domovinskog rata i dostojanstvo svakog branitelja, koliko god da smo uradili. Samo jedno vam mogu obećati, da smo stvorili ambijent i odnose u BiH da će se ova tri pravca kojima idemo ostvariti. Vama koji ste dali svoje najdraže, vama koji ste dali dijelove svog tijela da bi mi danas mogli predstavljati naš narod, jedno neizmjerno hvala jer više od toga niste mogli dati”.

Izvor: braniteljski portal