„Gromovi“ poklonili monografiju svim zagorskim osnovnim školama

Udruga 2. gardijske brigade „Gromovi“ poklonila je svoju monografiju svim zagorskim osnovnim školama.

Župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar pohvalio je tom prilikom inicijativu „Gromova“ te je istaknuo: „Istina o Domovinskom ratu i učenje o Domovinskom ratu mora biti više zastupljeno u školama, stoga pozdravljamo sve inicijative koje doprinose ostvarenju tog cilja, a pogotovo one koje potječu direktno od braniteljskih udruga. Svi zajedno moramo se zalagati da u obrazovnom sustavu učenje o Domovinskom ratu dobije puno širi i veći značaj. Zahvaljujem se „Gromovima“ na ovoj lijepoj i korisnoj gesti“, rekao je župan Kolar.

U ime Udruge nazočne je pozdravio njen predsjednik Ivan Krupec, istaknuvši činjenicu da su Gromovi ratovali na području Zadarske županije, i to na području Novigrada i Paljuva, gdje su i poginula petorica njihovih članova. Zahvalio je županu Željku Kolaru na domaćinstvu te senzibilitetu kojeg pokazuje za hrvatske branitelje i Domovinski rat. Brigadir u mirovini Mile Krišto iznio je ratni put 2. gardijske brigade, istaknuvši njenu značajnu ulogu 1991. kada joj je temeljna zadaća bila braniti trokut Zagreb – Karlovac – Sisak i prodor neprijateljske vojske prema Zagrebu. Krišto je dodao da su u Domovinskom ratu poginula 204 pripadnika „Gromova“, prosječne starosne dobi od 24 godine; iza njih ostalo je oko 120 djece bez jednog roditelja, a među poginulima je i jedna žena. Umirovljeni satnik Krešimir Maretić približio je nazočnima projekt monografije, istaknuvši da je njihova ideja darovati primjerak monografije svakoj osnovnoškolskoj knjižnici u 7 županija; osim na području Krapinsko-zagorske, još i na području Zagrebačke, Sisačko-moslavačke, Karlovačke, Dubrovačko-neretvanske i Zadarske županije. Događanju je nazočila i zamjenica župana Krapinsko-zagorske županije Jasna Petek, predstojnica Ureda državne uprave u KZŽ Silvija Profeta-Fabijančić te načelnik Općine Krapinske Toplice Ernest Svažić.

izvoe: http://www.kzz.hr/gromovi-poklonili-monografiju-skolama