Gromovi obišli „Južno bojište“ (Foto)

Udruga ratnih veterana 2. gbr „Gromovi“ od 13.10. – 15.10.2014. izvršila  je studijsko  putovanje obilaska „Južnog bojišta“. Veterani Gromova i manji broj članova obitelji poginulih Gromova obišli su „Južno bojište“ od Livanjske bojišnice, Mostarske bojišnice te Dubrovnika.

Prvoga dana putovanja obišla se Livanjska bojišnica i grad Livno. Na Livanjskoj bojišnici naš suborac Kazimir Hrga pripremio nam je toplu dobrodošlicu i ručak u čemu mu je svesrdno pomogao i dao potporu župnik župe Lištani vlč. Adolf Višaticki a koji je izražavajući radost i zadovoljstvo dolaskom Gromova toplim pozdravom  pozdravio sve  Gromova. U Donjim Rujanima  u Memorijalnom centru Kazimir Hrga prezentirao je situaciju na Livanjskoj bojišnici 1992.g.

Drugoga dana putovanje se nastavilo obilaskom Gornjeg Brgata i Dubrovnika. U Gornjem Brgatu u zajedništvu s braniteljima toga područja i mještanima s pijetetom odana je počast poginulim Gromovima na tom području kod spomen obilježja poginulim Gromovima. Srdačan doček i okrjepu pripremili su branitelji i mještani s područja Gornjeg Brgata i okolice, a potporu je dala i Općina Župa Dubrovačka a općinski načelnik Silvio Nardeli zaželio je dobrodošlicu Gromovima u Župi Dubrovačkoj. Udruga ratnih veterana 2. gbr Gromovi u znak zahvale domaćinima dodijelila je zahvalnice Općini Župa Dubrovačka, udruzi roditelja poginulih branitelja koju je primio predsjednik Niko Vukić, UHBDDR-a  koju je primio Josip Krmek i MO Brgat.

U gradskoj vijećnici Grada Dubrovnika predstavnike udruge i obitelji poginulih primio je zamjenik gradonačelnika Grada Dubrovnika Željko Raguž, poželi dobrodošlicu Gromovima u Grad Dubrovnik te se zahvalio za sve što su Gromovi dali za Dubrovnik u Domovinskom ratu.

U Palači Sponza Gromove je primio zamjenik župana Dubrovačko-neretvanske županije Davorko Obuljen i pročelnica za međugeneracijsku solidarnost, branitelje i obitelj Nina Skurić. Zamjenik župana Davorko Obuljen zaželio je dobrodošlicu i  zahvalio se svim pripadnicima 2. gbr Gromovi na njihovom doprinosu u oslobađanju hrvatskog juga kao i cijele Hrvatske. U zajedništvu veterani Gromova i predstavnici braniteljskih udruga Dubrovnika  razgledali su Spomen sobu u Palači Sponza. U popodnevnim satima na Srđu veterani gromova posjetili su Spomen sobu Domovinskoga rata gdje nas je dočekao i stručno vodio kroz spomen sobu gospodin Mišo Đuras.

Gradu Dubrovniku i Dubrovačko-neretvanskoj županiji Urv 2. gbr Gromovi dodijelila je zahvalnice za potporu koju su pružili udruzi za vrijeme obilaska Grada Dubrovnika.

Trećega dana u Međugorju u jutarnjim satima obišli smo svetište Majke Božje i brdo ukazanja nakon čega smo se uputili na Mostarsko bojište.  Na brdu Hum iznad Mostara predstavnici udruge HVIDR-e Mostara s predsjednikom Androm Perićem te predstavnici 9. bojne Radoč-Jasenice HVO-a  i predstavnici 3. bojne Kruševo  HVO-a  dočekali su veterane Gromova te se  u zajedništvu prisjetili ratnih dana na području Mostara. Umirovljeni pukovnik Ivan Mandić ratni zapovjednik TG  prezentirao je situaciju na bojištu Mostara  te slikovito prikazao pojedine detalje u ratnim operacijama kao i iznio važnost pripadnika dragovoljaca 2. gbr Gromovi u sudjelovanju obrane Mostara. U organizaciji domaćina branitelja i mještana u Buni pripremljena je okrjepa za sve sudionike putovanja. Sudionik vremena Jure Brkić zapovjednik 2. samostalne satnije Buna napravio je presjek ratne situacije u području Bune u vrijeme ratnih operacija. A kako je to sve bilo na studijskom putovanju možete pogledati  u foto galeriji.

(tekst: B.Kolarić – foto:Ž. Makek)