Gromovi na obilježavanju Dana pobjede i sjećanja u Livnu (Foto)

Na poziv Memorijalnog centra sv. Juraj Rujani i Udruge sv. Juraj Livno-Rujani, peteročlano izaslanstvo Udruge ratnih veterana 2. gardijske brigade „Gromovi“ na čelu s predsjednikom udruge, umirovljenim pukovnikom Željkom Ćubelom, sudjelovalo je 26. srpnja 2014. godine u Donjim Rujanima i Lištanima pokraj Livna na obilježavanju Dana pobjede i sjećanja i 4. obljetnice otvorenja Sakralno-memorijalnog centra Sv. Jurja. Veličanstvena svečanost kojom se prisjetilo pobjedonosnih operacija „Ljeto 95“, „Oluja“, „Maestral“ i „Južni potez“ i odalo počast svim poginulim u obrani Livna i juga Hrvatske te u navedenim operacijama, odvijala se pod pokroviteljstvom Hercegbosanske i Splitsko-dalmatinske županije. Uz župu Lištani, organizator obilježavanja i inicijator izgradnje memorijalnog centra je Udruga Sv. Juraj na čelu s predsjednikom udruge, umirovljenim bojnikom Kažimirom Hrgom, veteranom 2. gardijske brigade „Gromovi“.

Na svečanosti su nazočile mnogobrojne braniteljske udruge HV-a i MUP-a iz raznih dijelova Hrvatske te HVO-a iz cijele Bosne i Hercegovine. Uz članove obitelji poginulih branitelja, mještane, građane Livna i goste iz BIH i Republike Hrvatske, na obilježavanju su nazočili gotovo svi vodeći predstavnici Hrvata u vlastima BIH i Federacije BIH, predsjednici vlada Hercegbosanske i Zapadno-hercegovačke županije, kao i gradonačelnici Livna, Tomislavgrada i Kupresa. Iz RH nazočili su bivši ministar Milan Kovač, saborski zastupnik Ivan Šuker, dožupan Splitsko-dalmatinske županije Ante Šošić, ravnatelj memorijalno dokumentacijskog centra DR-a, dr. Ante Nazor, predsjednik Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi Ante Deur, predsjednik Udruge specijalne policije Josip Klemm i mnogi drugi.

Središnji čin svečanosti bilo je svečano misno slavlje koje je predvodio vrhbosanski nadbiskup i metroplit, kardinal Vinko Puljić uz banjolučkog biskupa Franju Komaricu, deset svećenika i dva đakona.

Svetoj Misi prethodila je procesija ratnih zastava postrojbi HVO-a i HV-a, uz nošenje zavjetne svijeće i pratnju orkestra Oružanih snaga BIH. Nakon misnog slavlja svečanost i druženje nastavljeni su u susjednim Lištanima.

U mjestu Donji Rujani, gdje se nalazi Spomen crkva sv. Jurja mučenika, 23. travnja 1992. je po prvi put zaustavljen optuženik za ratni zločin, general Ratko Mladić u svojim osvajačkim pohodima. Toga dana pobijeđen je srpski agresor i razbijen mit o nepobjedivosti Srpske vojske. S tog područja pripremane su i pokrenute vojno-redarstvene operacije – Ljeto 95 i Oluja – kojom je konačno potjeran srpski agresor i oslobođena RH.

Crkva sv. Jurja i njezino predvorje ukrašeno je umjetničkim djelima renomiranih umjetnika. Posebnu zanimljivost čini 15 ploča s imenima 325 poginulih branitelja te osam imena ubijenih svećenika i jedne redovnice. Te su ploče postavljene kao postaje Križnog puta. U tim ključnim danima obrane Livna veliki doprinos dali su dragovoljci Taktičke skupine 2. gardijske brigade „Gromovi“, tako da se među imenima poginulih branitelja nalaze se i imena Gromova poginulih na livanjskoj i kupreškoj bojišnici 1992. godine: Zlatko Planinac, Ivan Trpčić, Siniša Hodžić, Predrag Ognjenović i Miodrag Krunić, te Ivo Hrga, rođen u tome kraju a koji je poginuo u „Oluji“ kod Petrinje.

Robert Ćaran

Fotogalerija: