Diplomski rad na temu Gromovi u Oluji

Apsolvent na petoj godini Odjela za povijest Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, profesor Zoran Sertić obranio je u četvrtak 1. listopada 2015. godine diplomski rad na temu 2. gardijska brigada Gromovi u vojno redarstvenoj operaciji Oluja. U povjerenstvu za ocjenu i obranu diplomskog rada bili su  prof. dr. sc. Darko Vitek, predsjednik Povjerenstva, prof. dr. sc. Stipica Grgić, član Povjerenstva i docent dr. sc. Ante Nazor, mentor kandidata i član Povjerenstva. Povjerenstvo je izvrsnim ocijenilo diplomski rad i zaključilo da je rad vrijedan doprinos u izučavanju hrvatske historiografije o Domovinskom ratu.

U radu je pokazano kako je područje na Banovini sa srpskog, ali i hrvatskog gledišta dalo najveće bitke u „Oluji“, bitka za Petrinju. Prikazani su i razlozi zbog kojih je Petrinja tako kvalitetno bila utvrđena i zbog čega nije dolazilo do napuštanja borbenih redova od strane  tzv. „Srpske vojske Krajine“ kao što je to bio slučaj na većini drugih bojišta.

U diplomskom radu je pokazano kako tvrdnje o neuspjehu „Gromova“ prvih dana operacije „Oluja“ nisu utemeljene. Uzeti su u obzir svi faktori koji su utjecali na nemogućnost izvršavanja zadataka u onom vremenskom periodu u kojem je to izvršavanje bilo na ostalim bojištima. Na samome kraju utvrđeno je kako je djelovanje „Gromova“ u operaciji „Oluja“ bilo iznimno i uspješno.

Rad će uskoro biti dostupan široj javnosti nakon objave  stručnog članka u Časopisu za suvremenu povijest.

Zoran Sertić je već diplomirao na znanstvenom i nastavničkom studiju kroatologije gdje je stekao zvanje magistra edukacije hrvatskoga jezika i magistra kroatologije. Također završio je i preddiplomski studiji filozofije (prvostupnik filozofije). Dok je ovom obranom diplomskoga postao i magistar edukacije povijesti.

Prof. Sertiću potpora su bili i članovi URV 2. gbr Gromovi, posebice um. brigadir Mile Krišto. Predstavnici Gromova imali su čast biti i prisutni na obrani diplomskog rada. Ponosni smo što djeca hrvatskih branitelja postižu ovako iznimne uspjehe.

Zoranu iskreno čestitamo na ovom postignuću i zahvaljujemo mu što je izabrao za temu diplomskoga rada upravo 2. gardijsku brigadu Gromovi, i što je na znanstvenom principu doprinio istini o operaciji Oluja na petrinjskom dijelu bojišnice.

Robert Ćaran