21. obljetnica pogibije desetorice hrvatskih redarstvenika u Strugi Banskoj

Orkan: Kao da se sramimo stvaranja hrvatske države

Herojske akcije hrvatskih branitelja sve se rjeđe spominju, kao da se sramimo stvaranja hrvatske države, rekao je Ivica Pandža Orkan.

Pokraj spomen-obilježja poginulim redarstvenicima u Strugi Banskoj komemorativnom je svečanošću obilježena 21. obljetnica pogibije desetorice hrvatskih redarstvenika te početka oružanog otpora srpskom agresoru na području Pounja.

Iako su se suprotstavili daleko nadmoćnijem neprijatelju, dvojica pripadnika PU sisačko-moslavačke Mile Blažević Čađo i Mile Pušić te osmorica pripadnika PU zagrebačke Davor Vukas, Branko Vuk, Ivica Perić, Žarko Gundić, Željko Filipović, Mladen Halapa, Zoran Šaronja i Goran Fadijević herojski su štitili mještane pounjskih sela sve dok nisu u neravnopravnoj borbi položili živote.

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na mjestu pogibije počast su im odala brojna izaslanstva, članovi njihovih obitelji i stanovnici Pounja. Zamjenik ministra unutarnjih poslova Evelin Tonković napomenuo je da je Struga Banska urezana u povijest naše domovine, a sjećanje na događaj od 26. srpnja 1991. godine neizbrisivo

.

O početku okupacije Pounja, povijesnom događaju, koji je dva dana prije najavio kapetan Dragan, govorio je izaslanik sisačko-moslavačke županice i pukovnik u mirovini Ivica Pandža Orkan. Izrazio je kritiku da se herojske akcije hrvatskih branitelja sve rjeđe spominju kao da se sramimo stvaranja hrvatske države.

Za svakodnevno širenje istine o Domovinskom ratu zauzeo se i načelnik PU sisačko-moslavačke Marko Rašić.

Zajedničku molitvu za poginule redarstvenike predvodio je vojni ordinarij mons. Juraj Jezerinac.

Vecernji list