Obilježena 21. obljetnica osnivanja 2. gardijske brigade „Gromovi“

U Petrinji je 19. svibnja 2012. godine obilježena 21. godišnjica osnutka 2. gardijske brigade „Gromovi“ i njene 1. pješačke bojne „Crne mambe“. Program obilježavanja započeo je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomeniku poginulim braniteljima na Senjaku u Petrinji, na spomeniku koji je 1997. godine podigla 2. gardijska brigada i Grad Petrinja u spomen na pukovnika Predraga Matanovića i sve poginule branitelje u obrani i oslobađanju Petrinje.

Na svečanosti uz obitelji poginulih i nestalih Gromova, te ratne veterane Gromove pristigle iz svih dijelova Hrvatske sudjelovali su: zamjenica ministra branitelja i njegova izaslanica Vesna Nađ, predsjednik skupštine Sisačko-moslavačke županije Željko Kardaš, zamjenik petrinjskog gradonačelnika, Milan Herceg, izaslanik zapovjednika Gardijske motorizirane brigade i zapovjednik 2. mehanizirane bojne Gromovi, pukovnik Dražen Sebastijan, predsjednik Zboga udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi, Ilija Vučemilović, ratni zapovjednik 2. gbr, brigadni general Drago Matanović,  dopredsjednik URV 1. gbr Tigrovi, Darko Katuša kao i predstavnici mnogih braniteljskih udruga. Nakon komemoracije i molitve na spomeniku, u kapelici sv. Ilije Proroka u vojarni „Pukovnik Predrag Matanović“ služena je sveta Misa za poginule i umrle Gromove i sve hrvatske branitelje.

Misu je predslavio petrinjski vojni kapelan don Milenko Majić. Potom su obitelji poginulih branitelja, ratni veterani i gosti posjetili spomen sobu Gromova u sklopu vojarne. U Hrvatskom domu Pučkog otvorenog učilišta održana je svečana akademija na kojoj su pročitana imena 203 poginula i pet nestalih Gromova u Domovinskom ratu. U pozdravnom govoru i čestitki predsjednik URV 2. gbr Gromovi, umirovljeni brigadir Mile Krišto nakon osvrta na ulogu i značaj 2. gbr u Domovinskom ratu istakao je: „Mi nemamo pravo ni luksuz na zaborav za patnje i jedinstvo naroda u stvaranju RH. Skupo je plaćena sloboda koju svaki dan još otplaćujemo odlazeći sve češće na groblja i ispraćaje naših suboraca koji mladi, najčešće od podmuklih bolesti i posljedica rata umiru, i u tišini  odlaze u vječnost. Slavimo i  petu godišnjicu rada Udruge ratnih veterana Gromova koja kroz svoju misiju želi spriječiti zaborav i pomoći pripadnicima brigade –braniteljskoj populaciji da  bude bolje“.

Dalje je istaknuo kako smo svjedoci pozivanja naših pripadnika na obavijesne razgovore a vezane za događaje iz Domovinskog rata. Više puta Udruga se oglasila po toj tematici no s obzirom na praktične probleme i iskustva iz prakse, tražimo od institucija ove države da osigura što je manje moguće raspada tih obitelji, materijalnu sigurnosti obitelji i djece koji zasigurno nisu ništa skrivili. To je moguće ako ne prepustimo branitelje da se snalaze kako znaju i umiju, a u tome najbolje prolaze sudci i odvjetnici. Kada je za ovaj narod bilo biti ili ne biti, stali su u prve redove i više godina živjeli svaki dan u pogibelji, te stoga to treba njihovim obiteljima osigurati.

Zamjenica ministra branitelja Vesna Nađ čestitala je u svoje ime i ime ministra Predraga Matića Gromovima 21. obljetnicu i istaknula slavni ratni put ove legendarne gardijske brigade. „Svoju ulogu pripadnici ove postrojbe izvršavali su časno na ponos svih građana ove zemlje, koji su ne štedeći vlastiti život branili ju i obranili. Zaslugom 203 poginulih i 5 nestalih pripadnika vaše postrojbe i naravno vašom, danas možemo živjeti u slobodnoj, neovisnoj i suverenoj Hrvatskoj istakla je zamjenica ministra branitelja.

Na kraju svečanog programa u poslijepodnevnim satima održan je tradicionalni Memorijalni malonogometni turnir „Pukovnik predrag Matanović“, u spomen na ovoga junaka Domovinskog rata ali i sve poginule hrvatske vitezove Gromove. Na turniru je sudjelovalo osam momčadi: URV 2. gbr „Gromovi“ Podružnice SMŽ i KŽ, Udruga „Crne mambe“, 2. mehanizirana bojna “Gromovi”, 1 mehanizirana bojna “Tigrovi”, Mladi Gromovi, HVIDRA Petrinja i Udruga veterana DR Petrinja. Ostvareni rezultati natjecanja su:

1. mjesto Udruga ratnih veterana 2. gbr „Gromovi“ Podružnica Sisačko-moslavačke županije

2. mjesto 2. mehanizirana bojna “Gromovi”

3. mjesto 1 mehanizirana bojna “Tigrovi”

4. mjesto Udruga Crne Mambe

Najbolji igrač turnira bio je Sanjin Lalić, najbolji strijelac Saša Mikočević ,najbolji golman Stjepan Kukurić, a momčad „poštene igre“ (Fair play) su Crne mambe.